Mountainbikeskolan

Mountainbikeskolan startades 2014. Då liksom nu satsar vi på att hålla absolut toppklass på våra mountainbikekurser och mountainbikeevent.

2019 öppnade Mountainbikeskolan ett mountainbikecenter mitt i Sveriges cykel-Mecka, många kallar området för Hellas, strax söder om Stockholm, Nacka. Hos oss kan du fika, hyra mountainbike eller gravel-cykel, boka upp ett mountainbikeevent för ditt företag och du kan naturligtvis gå en av våra mountainbikekurser.

Mountainbikekaféet har blivit en samlingspunkt för många som vistas i naturen och vår härliga skog. En stor av del våra gäster kommer på cykel, många kommer till fots efter en vandring eller löprunda eller så kommer man från stan med bussen som stannar precis utanför.

Vi serverar ekologisk mat och fika. Vi odlar mycket själva, med fokus på bär, frukt, kryddor, tomater, chili, sallad, gurka, squash och pumpa.

Tack vare många år i branschen vill vi påstå att vi tagit fram mycket bra kurser och utbildningar. Vårt sätt att instruera, vår pedagogik och internutbildning bygger på den internationella coach och mountainbikeinstruktörsutbildningen PMBIA, Professional Mountainbike Instructors Association Program.

Vi ser fram emot att ha ett fint och häftigt mountainbike år tillsammans med våra trevliga kunder och kompisar!

Vi ses!

Jenny, Magnus och Daniel

grundare, Mountainbikeskolan, Kafé Källtorp

 

Mountainbike- och Out Door center mitt i Sveriges mountainbikemecka. Välkommen till oss!

Mer om oss


Elof (3)
Elof Lindh

Elof är uppvuxen i Skövde och har spenderat större delen av sitt liv på en cykel. De senaste 13 åren har han lagt sitt fokus på dirtjump & slopestyle cykling.

Han tävlar i världscupen, Freeride MTB World Tour sedan 2013 och har många pallplatser och topplaceringar i bagaget. Genom åren har han gjort flera olika ”worlds first”, alltså tricks som ingen före honom har gjort på en dirtjump-cykel.

Elof har designat Mountainbikeskolans nybyggda Bikepark och slopestylehopp.

Elof brinner för att förmedla vidare sin kunskap till de som vill känna på friheten och glädjeruset som dirtjumpcykling ger. Elof håller dags-camps inom just dirt jumping på Mountainbikeskolan, Källtorp Bikepark.

Hartman 1-1-9735
Kristian ”Gabbe” Hartman

Kristian ”Gabbe” Hartman, bor i Älta med stenkoll på stigarna i Nackareservatet och Erstavik. Förra året cyklade han 500 mil, de flesta på stigarna i ”Hellas”

Kristian är i grunden XC-cyklist men sadlade om till Downhill och sedermera Enduro under sin tid i Åre där han bodde och cyklade i tio år. Kristian gillar att cykla uppför så länge det går snabbt utför. Gärna brant och stökigt!

”Gabbe” är en erfaren cykel guide då han jobbat med lift-buren cykling på Åreskutan och cykling i Jämtlandsfjällen.

Kristian har vunnit den prestigefulla tävlingen Åre Video Challenge, han har även figurerat i flera internationella och svenska cykel-tidningar.

Gabbes mål för 2021är att inte bryta några (nya) ben och att försöka ta ett KOM varje tur. :)

Mange 640 kvadrat större-6935
Magnus Tillström

Magnus är uppvuxen på en motocross och har tagit tekniken och styrkan vidare till mountainbike.

Magnus är ansvarig för Mountainbikeskolans instruktörsutbildning som bygger på den internationella instruktörsutbildningen PMBIA, Professional Mountainbike Instructors Association Program. Magnus är själv utbildad i USA, Utah 2019 Level Two. Han är troligtvis den enda diplomerade mountainbikeinstruktören på denna höga nivå i Sverige just nu.

Magnus driver Mountainbikeskolan tillsammans med Jenny och Daniel

Magnus åker varje vinter till Argentina och är där och vässar formen. För 2021 hoppas han hinna med mera träning och om det går, prova på att köra några tävlingar. Magnus gillar Cross country- cykling och är en av skogens absolut snabbaste.

DSC_3701
Torbjörn Olsson

Torbjörn, Tobbe,  har cyklat mountainbike sedan 90-talet och började med ”flugan” när sporten kom till Sverige.

Tobbe är rutinerad både inom XC och Enduro där han tävlat aktivt under många år. Numera ligger fokus på den egna utvecklingen snarare än prestation och tävling, även om han gillar tävlings-biten och gärna stämmer av form en på Strava-segmenten runt Hellas.

Tobbe är aktiv inom klättring och yoga där han också arbetat som instruktör. Han har en master i idrottsmedicin samt arbetat som personlig tränare.

Lite kuriosa är att han vann Gladiatiorerna år 2000 :)

2021 hoppas Tobbe på att ta upp tävlandet och kommer delta på ett antal Endurotävlingar runt om i Sverige.

Westblad
NIKLAS WESTBLAD

Niklas har ett förflutet som bandyspelare och jobbar till vardags som specialidrottslärare samt fystränare till personer som satsar på sin idrott.

Cyklingen började som ett träningskomplement till bandyn men i takt med att karriären lades ner övergick det till hårdare cykel-satsning först mot XC-långlopp och sedan mot enduro.

Niklas tävlar i elitklassen för enduro och satsar mycket på att utvecklas inom endurogrenen med målet att nå toppen inom Master klassen år 2025.

Med sin seriositet och ödmjukhet coachar Niklas de mer erfarna kursdeltagarna på Mountainbikeskolan.

Maria IMG_6479
Maria Ottosson

Passionen för cykling hittade Maria hösten 2012 när hon ville hitta en träningsform som också kändes rolig. En kompis till Maria introducerade henne för cykling i skogen – och sedan var hon var fast.

Maria älskar när det går snabbt nerför och det är tekniskt utmanande. Hon älskar både stigcykling och hopp & drop i park. Hon är mycket tuff och vill hela tiden utmanas och bli bättre.

Maria har cyklat i Dolomiterna i Italien, Serre Chevalier Frankrike, Whistler i Canada, Oppdal, Hafjell, Lofoten, Narvik, Bodö, Gesunda, Järvsö, Sälen, Lofsdalen, Åre – Jämtlandstriangeln, Helags m.m.

Sommaren 2020 besteg Maria Helagstoppen med, cykeln på ryggen i 754 höjdmeter. Fjällets högsta topp, Helags, är 1 797 m ö.h. och är därmed den högsta svenska bergstoppen söder om polcirkeln.

Maria älskar friluftsliv. Förutom att cykla mountainbike gillar hon att rida, åka skidor både på längden och utför, hon åker långfärdsskridskor när det bjuds och spelar lite tennis.

Lina och Anna 640*640- ny-6585
Jesper Lundqvist

Jesper har cyklat MTB sedan början av 90- talet, han började som Cross Countrycyklist men har på senaste åren gått mer och mer över till Enduro och trivs bäst när det är stökigt och riktigt tekniskt utför.

Jesper har jobbat över 10 år som  guide och instruktör och har en gedigen utbildning i grunden. Efter ett antal säsonger som guide i kajak, på fjället och på MTB har han nu landat i Stockholm. Jesper är till vardags huvudmekaniker på Specialized Concept Store.

Jesper styrka som instruktör är hans tålamod, pedagogik och förmåga att nå fram till eleverna.

Jespers mål 2021 är att delta i alla deltävlingar i Enduro Sweden Series och att placera sig bland de främsta.

DSC_3715
Gusten Hemström

Gusten började cykla i Nackaskogarna för inte alltför länge sedan men med en talang som få har han redan en bländande teknik och lekar sig upp för de mest knixiga av uppförsbackar.

Gusten har mestadels hållit sig hemma i ” Hellas” men åker emellanåt iväg på upptäcktsfärd, senast var han i Nord-Norge och fjällcyklade.

Ibland bär det även av till bike-parks för att slipa på kurvtagning och hopp-teknik.

Gusten har kört en del av ESS-tävlingarna 2017-2019 men trivs som bäst på cykeln när det är svårt cyklat och när fokus ligger på att ha kul istället för bråttom.

CYKLA MOUNTAINBIKE
Daniel Buckard

Daniel är i grunden vindsurfare och har rest världen runt med sin vindsurfingbräda. Levde i surfbuss om somrarna på Marockos blåsiga stränder för att till hösten komma hem och fortsätta sina studier på Operahögskolan.

I brist på vågor och vind i Sverige började Daniel cykla mountainbike 2006 och har sedan dess, sin vana trogen, kört det fullt ut på alla cylindrar.

Daniel la sina tidigare karriärer åt sidan och startade Mountainbikeskolan 2014.

Daniel satsar på att på hålla jämna steg med sin kollega Magnus på stigarna, vilket är helt omöjligt, men skam den som ger sig.

lmp20160101_DSC1746 (002)
Johan Strandberg

Johan har under de senaste 25 åren jobbat som instruktör i alpin skidåkning, telemark, längdskidor, simning, spinning och tennis.

Sin idrottsliga bakgrund har Johan i konditionsidrotter och då främst i simning och mountainbike. Mountainbike började Johan med som 10- åring då han tillsammans med sina kompisar gjorde banor ute i Gästrikeskogarna.

Som cyklist är Johan tekniskt driven och gillar när han behöver vara aktiv, söka position och flytta vikten. Det är ingen slump att Johan bott nära Hellas ända sedan han flyttade till Stockholm för fjorton år sedan.

Johan ser 2021 fram emot att pusha sig lite extra och titta på de mera tekniska segmenten i Hellas.

Kalle 2
Kalle Lindgren

Kalle har cyklat i större delen av sitt liv. Han är uppvuxen på den första generationens MTB- cykel, 26″ inga dämpare och stel framgaffel.

Kalle har alltid strävat efter att utvecklas både i luften och i utförslöporna. Mountainbikecyklingen då liksom nu en stor passion i hans liv.

Då Kalle inte cyklar på hemmaplan i Hellas beger han sig gärna till Järvsö, Kisa, Ågelsjön eller andra ställen för att utmana sig.

Med stort engagemang, kunskap och pedagogik inspirerar han sina kursdeltagare, då andras utveckling också ligger Kalle varmt om hjärtat.

Kalle ser fram emot 2022, cykling i Hellas, cykling på resa, men viktigast av allt, ha kul och känna luft under hjulen.

Carl "Calle" Svederot

Preliminärt CV

Cykelkonstnär med fokus på tid i luften snarare än på marken. Härlig fart och entusiasm som smittar av sig på alla i hans närhet

Fredrik Hallander

Fredrik köpte sin första mountainbike redan 1990 och har sedan dess varvat sin passion för cykling i skogen med konstruktion och jobbar till vardags som produktutvecklare på POC.

Fredrik cyklar hellre uppför än utför och trivs som fisken i vattnet på de mest tekniska stigarna i Hellas och gillar stigcykling, gärna snabb, tuff och fysiskt krävande.

Under sommaren varvas endurocykling nedför Sintraberget  i Portugal med att supa, surfa eller vindsurfa på Atlantens vågor.

Fredrik har som mål att fortsätta utvecklas som mountainbikecyklist i många år till. Fredrik tar sig an varje sväng och backe med fullt engagemang, precis som när det begav sig för mer än trettio år sedan.

Hitta hit

Mountainbikeskolan är en del av Källtorp med sitt kafé och konferensutbud. Till Mountainbikeskolan tar du dig enkelt med cykel, buss eller bil, det tar bara 15 min från Slussen.

BUSS

Buss 401 går från Slussen till Älta flera gånger i timmen. Busshållplatsen heter Källtorp och restiden är ca 15 min från Slussen. Använd SL:s Reseplanerare för att få mer exakta restider.

BIL

Om du åker bil tar det ca 10 minuter från Gullmarsplan. Du åker mot Älta, vid Sickla följer du väg 260. Du passerar Hellasgården på din vänstra sida, åker några hundra meter till, passerar kolonilotterna. Du svänger vänster in till Mountainbikeskolan och Källtorp.

MOUNTAINBIKESKOLAN

Ältavägen 105, 131 33 Nacka, Sverige