Mountainbikeskolan

Mountainbikeskolan startades 2014. Då liksom nu satsar vi på att hålla absolut toppklass på våra mountainbikekurser och mountainbikeevent.

År 2019 öppnade Mountainbikeskolan ett trädgårdcafé och mountainbikecenter mitt i Sveriges cykelmecka, Hellas, några hundra meter söder om Hellasgården, i Nacka.

På Mountainbikeskolan utbildas och certifieras alla instruktörer enligt den internationella coach och mountainbikeinstruktörsutbildningen PMBIA, Professional Mountainbike Instructors Association Program. Vår Head Coach Magnus Tillström är utbildad i USA, Utah 2019 och ansvarig för Mountainbikeskolans instruktörsutbildning.

Vi ser fram emot att ha ett fint och häftigt mountainbikeår tillsammans med våra trevliga kunder och kompisar!

Vi ses!

Jenny, Magnus och Daniel

grundare, Mountainbikeskolan

 

Intruktörer: Maria Sedemark, Micke Hanell, Anna Lundin, Lina Sjöström, Jesper Lundqvist samt kursare från Vårkursen 2018.

Mer om oss


Mange 640 kvadrat större-6935
Magnus Tillström

Magnus är uppvuxen på en motocross och har tagit tekniken och styrkan vidare till mountainbike.

Magnus är ansvarig för Mountainbikeskolans instruktörsutbildning som bygger på den internationella instruktörsutbildningen PMBIA, Professional Mountainbike Instructors Association Program. Magnus är själv utbildad i USA, Utah 2019 Level two. Han är troligtvis den enda diplomerade mountainbikeinstruktören på denna höga nivå i Sverige just nu.

Magnus driver Mountainbikeskolan tillsammans med Jenny och Daniel

Magnus hade i år tänkt att köra i Keps Cup, Lidingö MTB, Lida Loop, Mörksuggejakten och två stycken tävlingar i Svenska Endurokuppen, Östersund och Åre. Men i stället så jagar han vidare och försöker ta ett och annat ”KOM” i hemmaskogen.

Lina och Anna 640*640- ny-6585
Jesper Lundqvist

Jesper har cyklat MTB sedan början av 90- talet, han började som Cross Countrycyklist men har på senaste åren gått mer och mer över till Enduro och trivs bäst när det är stökigt och riktigt tekniskt utför.

Jesper har jobbat över 10 år som  guide och instruktör och har en gedigen utbildning i grunden. Efter ett antal säsonger som guide i kajak, på fjället och på MTB har han nu landat i Stockholm. Jesper är till vardags huvudmekaniker på Specialized Concept Store.

Jesper styrka som instruktör är hans tålamod, pedagogik och förmåga att nå fram till eleverna.

Jespers mål 2020 är att delta i alla deltävlingar i Enduro Sweden Series och att placera sig bland de främsta.

Hartman 1-1-9735
Kristian ”Gabbe” Hartman

Kristian ”Gabbe” Hartman, bor i Älta med stenkoll på stigarna i Nackareservatet och Erstavik. Förra året cyklade han 500 mil, de flesta på stigarna i ”Hellas”

Kristian är i grunden XC-cyklist men sadlade om till Downhill och sedermera Enduro under sin tid i Åre där han bodde och cyklade i tio år. Kristian gillar att cykla uppför så länge det går snabbt utför. Gärna brant och stökigt!

”Gabbe” är en erfaren cykelguide då han jobbat med  liftburen cykling på Åreskutan och cykling i Jämtlandsfjällen.

Kristian har vunnit den prestigefulla tävlingen Åre Video Challenge, han har även figurerat i flera internationella och svenska cykeltidningar.

Gabbes mål för 2020är att inte bryta några (nya) ben och att försöka ta ett KOM varje tur. :)

Anders kvadrat
Anders Gustavsson

Anders har en bakgrund som cykelbud och är en av de mest erfarna och vassa på att ta sig fram på Stockholms gator. Han har länge cyklat mountainbike parallellt med sin landsvägssatsning.

Anders är noggrann och är alltid väl förberedd, han följer sin plan vilket ger resultat både när det gäller hans egen träning och hans elevers framsteg på sina mountainbikecyklar.

Anders har varit instruktör sedan 2015 och instruerar på nivå 2.

Anders mål 2020 är att säkert hoppa över de mest skräckinjagande stockarna i skogen, han införskaffat sänkbar sadelstolpe som enligt honom kommer ta honom till nya höjder.

Sandra 2 640 kvadrat-7464
Sandra Ådén

Sandra är en inbiten mountainbikecyklist och älskar fart och utmanande nedförslöpor. Sandra har tidigare både sprungit marathon och sysslat med triatholm, multisport och landsvägscykling.

Sandra har genomfört ett av de största loppen i mountainbikevärlden, Cape Epic i Sydafrika. Hon och hennes kompis var det första helsvenska damlag någonsin som genomförde det åtta dagar långa loppet.

Sandra älskar fart och att testa sina gränser, hon älskar att cykla nya leder i skogen med utmanande tekniska svårigheter.

Under 2020 kommer Sandra att delta i Endurocupen. Hon vill fortsätta att utveckla sin cykling och hela tiden bli mera tekniskt duktig i skogen.

DSC_9794 (1)
Johan Strandberg

Johan har under de senaste 25 åren jobbat som instruktör i alpin skidåkning, telemark, längdskidor, simning, spinning och tennis.

Sin idrottsliga bakgrund har Johan i konditionsidrotter och då främst i simning och mountainbike. Mountainbike började Johan med som 10- åring då han tilsammans med sina kompisar gjorde banor ute i Gästrikeskogarna.

Som cyklist är Johan tekniskt driven och gillar när han behöver vara aktiv, söka position och flytta vikten. Det är ingen slump att Johan bott nära Hellas ända sedan han flyttade till Stockholm för fjorton år sedan.

Johan ser 2020 fram emot att pusha sig lite extra och titta på de mera tekniska segmenten i Hellas.

CYKLA MOUNTAINBIKE
Daniel Buckard

Daniel är i grunden vindsurfare och har rest världen runt med sin vindsurfingbräda. Levde i sin surfbuss om somrarna på Marockos blåsiga stränder för att till hösten komma hem och fortsätta sina studier på Operahögskolan.

I brist på vågor och vind i Sverige började Daniel cykla mountainbike 2006 och har sedan dess, sin vana trogen, kört det fullt ut på alla cylindrar.

Daniel la sina tidigare karriärer åt sidan och startade Mountainbikeskolan 2014.

Daniel satsar på att på hålla jämna steg med sin kollega Magnus på stigarna, vilket är helt omöjligt, men skam den som ger sig.

Torbjörn Olsson

Torbjörn har cyklat mountainbike sedan 90-talet och började med ”flugan” när sporten kom till Sverige.

Torbjörn är rutinerad både inom XC och Enduro där han tävlat aktivt under många år. Numera ligger fokus på den egna utvecklingen snarare än prestation och tävling, även om han gillar tävlingsbiten och gärna stämmer av form en på Stravasegmenten runt Hellas.

Torbjörn är aktiv inom klättring och yoga där han också arbetat som instruktör. Han har en master i idrottsmedicin samt arbetat som personlig tränare.

Lite kuriosa är att han vann Gladiatiorerna år 2000 :)

2021 hoppas Torbjörn på att ta upp tävlandet och kommer delta på ett antal Endurotävlingar runt om i Sverige.

Fredrik Hallander

Fredrik köpte sin första mountainbike redan 1990 och har sedan dess varvat sin passion för cykling i skogen med konstruktion och jobbar till vardags som produktutvecklare på POC.

Fredrik cyklar hellre uppför än utför och trivs som fisken i vattnet på de mest tekniska stigarna i Hellas och gillar stigcykling, gärna snabb, tuff och fysiskt krävande.

Under sommaren varvas endurocykling nedför Sintraberget  i Portugal med att supa, surfa eller vindsurfa på Atlantens vågor.

Fredrik har som mål att fortsätta utvecklas som mountainbikecyklist i många år till. Fredrik tar sig an varje sväng och backe med fullt engagemang, precis som när det begav sig för mer än trettio år sedan.

Henrik Rostrup

Henrik är nog den snabbaste och trevligaste norrmannen på Mountainbikeskolan. Hans intresse för cykling började redan på 90-talet i Norge och tävlade mycket på den tiden, bland annat i världscupen i Downhill.

Efter några år med resande på tävlingar i Europa, började han istället att filma de professionella åkarna och en ny karriär tog fart. I över 10 år fortsatte Henrik att resa med världens bästa cyklister, skidåkare och äventyrare för att göra actionsportfilmer och dokumentärer.

Numera jobbar Henrik som reklamfilmsregissör, reser fortfarande mycket, men cyklar så ofta han kan i Hellas. Han gillar en mix av långa, tekniska stiger med mycket flyt.

Varje tur i skogen kan man utvecklas på hojen. Det är alltid kul, oavsett om man cyklar själv eller med kompisar.

Gusten Hemström

Gusten började cykla i Nackaskogarna för inte alltför länge sedan men med en talang som få har han redan en bländande teknik och lekar sig upp för de mest knixiga av uppförsbackar.

Gusten har mestadels hållit sig hemma i ” Hellas” men åker emellanåt iväg på upptäcktsfärd, senast var han i nord-Norge och fjällcyklade.

Ibland bär det även av till bikeparks för att slipa på kurvtagning och hopp-teknik.

Gusten har kört en del av ESS-tävlingarna 2017-2019 men trivs som bäst på cykeln när det är svårcyklat och när fokus ligger på att ha kul istället för bråttom.

Lina 640 profil- ny-
Lina Sjöström

Lina är multisportare med bakgrund som elitgymnast. Hon har på kort tid slagit sig in bland yttersta eliten inom multisport i Sverige tack vare sin styrka, koordination och erfarenhet av hård och kontinuerlig träning.

Lina står redan på pallen inom multisport och mountainbikecykling. Hon blev 3a både på den legendariska Hammarby Hill i Stockholm och på SM i Multisport.

Lina är instruktör på Nivå 1 och 2 samt våra tjejkurser och gruppcyklingar.

Under 2020 har hon som mål att ta ytterligare ett steg framåt som multisportare med världscupen  i sikte. Hon har även spetsat in sig på de tuffaste droppen och de svåraste ”knixarna” på våra hemmastigar i ”Hellas”.

 Lina pausar hösten 2020 på Mountainbikeskolan.

Maria 640*640 profil- ny-3780
Maria Sedemark

Maria är uppvuxen i Södertälje men bor numera i paradiset, det vill säga Björkhagen med Nackareservatet utanför porten.

Hon startade tillsammans med Alexandra Löfvander Bike Academy och har många års erfarnehet som Mountainbikeinstruktör.

Maria började cykla 2005 och har sedan dess gjort en fantastisk karriär. Hon är flerfaldig världsmästare,  2015 och 2017 i Cross Country. Hon har vunnit de flesta tävlingarna i Långloppscupen och tog hem cupen i sin helhet 2010. Hon är Svensk mästare i Cross Country 2018.

Maria gillar tekniska stigar med mycket trix och fix, hon tuggar sig hellre uppför än flyger nedför. Tycker att mountainbike är en helhetsupplevelse som har allt: att få vara ute i naturen, är fysiskt och mentalt utmanande.

Maria kör sitt träningsprogram som vanligt träning varje morgon när alla andra sover. Satsar på nåsta VM förhoppningsvis 2021.

Lina och Anna 640*640- ny--3
Anna Lundin

Anna är från Högbo och har en bakgrund som skridskoåkare på elitnivå. Under sin elitsatsning använde hon mountainbike som träningsform på sommaren.

Nu har skridskorna lagts på hyllan och Anna fightas nu i stället om topplaceringarn på mountainbiketävlingar både i Sverige och internationellt.

2016 slutade hon som tvåa i Långloppscupen, samma år tog hon två brons i SM. Anna körde förra året även master-VM i Andorra.  Anna sågs i Juli 2019 med en silvermedalj i handen efter en av deltävlingarna i Enduro Sweden Series.

Anna har tidigare arbetat som mountainbikeinstruktör hos Bike Academy.

2020 åker Anna till VM i Canada där hon hoppas förbättra sin topp 4 placering från 2019.

Wenglin 640 kvadrat-
Matthias Wengelin

Matthias är uppväxt i Säter men bor numera i Örebro. Han är heltidsproffs och har tagit flertalet SM-medaljer på både Mountainbike och Cyclocross.

Matthias har vunnit Långloppscupen 2012 och 2013, CykelVasan 2009 och Lidingö MTB 2013 och 2015. Han har även vunnit Lida Loop, Långa Lugnet, Ränneslättsturen. Han har även placerat sig på EM och VM där han blev 5a respektiver 6a år 2016. 2018 blev.  Matthias är 2019 svensk mästare i Cross Country.

Mattias har varit gästinstruktör på MountainbikeSkolan sedan 2017.

Matthias är instruktör för nivå 3 kurserna.

Matthias kommer 2020 att köra XC- tävlingar både i Sverige och i Världscuppen. 

Hitta hit

Mountainbikeskolan är en del av Källtorp med sitt café och konferensutbud. Till Mountainbikeskolan tar du dig enkelt med cykel, buss eller bil, det tar bara 15 min från Slussen.

BUSS

Buss 401 går från Slussen till Älta flera gånger i timmen. Busshållplatsen heter Källtorp och restiden är ca 15 min från Slussen. Använd SL:s Reseplanerare för att få mer exakta restider.

BIL

Om du åker bil tar det ca 10 minuter från Gullmarsplan. Du åker mot Älta, vid Sickla följer du väg 260. Du passerar Hellasgården på din vänstra sida, åker några hundra meter till, passerar kollonistugorna. Du svänger vänster in till Mountainbikeskolan och Källtorp.

Källtorp

Ältavägen 105, 131 33 Nacka, Sverige